Food and Jesuits in the Early Modern Western World

This is the abstract of my last writing job, Food and Jesuits in the Early Modern Western World, published on 2019, December 6th, in the Journal IL CAPITALE CULTURALE. Studies on the Value of Cultural Heritage. I believe in Open Access! Full article available at this link:  

http://riviste.unimc.it/index.php/cap-cult/article/view/2072/1567

The large number of Jesuit studies have failed to give due attention to the link between the order and food. This simple point, which I shall try to substantiate in what follows, explains why I have thought fit to propose some areas for research, on the basis of my own investigation, trends in historiography and, last but not least, Jesuit sources (published and otherwise). Starting with an analysis of the ideas connected with historical food studies, I will focus on the Jesuits over a time-span from the 1530s to the second half of the eighteenth century, going deeper into the issue of moderation (first part) and the dietary model that developed within the Society of Jesus (second part). I shall adopt an interdisciplinary perspective, with special attention to the contribution of anthropology.

Questo è l’abstract del mio ultimo saggio, Food and Jesuits in the Early Modern Western World, pubblicato il 6 dicembre 2019 nella rivista IL CAPITALE CULTURALE. Studies on the Value of Cultural Heritage. Sono un convinto sostenitore dell’accesso libero e gratuito.

L’articolo completo è disponibile a questo link:

http://riviste.unimc.it/index.php/cap-cult/article/view/2072/1567

Nella notevole quantità di studi relativi alla Compagnia di Gesù non ha ancora acquisto
uno spazio adeguato la questione del legame tra l’ordine e l’alimentazione. Questa semplice considerazione, che cercherò di precisare nelle pagine che seguono, è la ragione per cui mi è parso opportuno proporre alcune possibili prospettive di ricerca, sulla base di indagini personali, linee storiografiche, e, non ultime, fonti gesuitiche (edite e inedite). Partendo da un’analisi dei concetti storiografici legati ai food studies, mi concentrerò sull’ambito gesuitico in uno spazio cronologico compreso tra gli anni Trenta del XVI secolo e la seconda metà del XVIII secolo, approfondendo il tema della moderazione (prima parte) e il modello dell’alimentazione sviluppato all’interno della Society of Jesus (seconda parte), utilizzando una prospettiva interdisciplinare, attenta soprattutto ai contributi dell’antropologia.

Ignatius

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